Till senaste kommentaren

Mailinställningar i BL Administration

En vanlig fråga i supporten är hur man ställer in BL Administration för sin mail så man kan använda funktioner så som Fakturor via e-post och Lönebesked via e-post.

Kommentarer

• BL Administration kan kommunicera med de vanligaste mailprogrammen från Microsoft och vissa versioner av Mozillas Thunderbird. Om du inte använder något mailprogram utan använder en webmail (tex hotmail) kan du ställa in så att programmet skickar mail åt dig.

Inställningarna för e-post hittar du under Arkiv - Grundinställningar - E-post och här finns lite olika alternativ.

Använd standard e-postprogram

Denna funktion är tänkt för dig som använder ett mailprogram i datorn. BL Administration känner av vilket mailprogram du har valt som standard i datorn. Förutsatt att du har ett fungerande mailkonto upplagt så kan programmet använda det mailprogrammet för att skicka e-post. Om du har det här alternativet markerat ska du också ställa in Inställningar för standard e-postprogram. MAPI ska vara markerat om du använder exempelvis Windows Live mail, Outlook Express eller Thunderbird. Och Microsoft Outlook ska vara markerat om du använder det mailprogrammet.

Skulle det ändå inte fungera fast du har de här inställningarna rätt kan det bero på inställningar i Kontrollpanelen.

Använd direktkommunikation SMTP

Om du inte använder något mailprogram utan en webmail, dvs loggar in på en internetsida för att skicka e-post (tex Hotmail, Gmail, IncrediMail) kan du ställa in så att programmet skickar dina mail. SMTP-servrar (Simple Mail Transfer Protocol) är de mailservrar som tar hand om mail som skickas. Företag kan ibland ha egna mailservrar, annars är det vanligt att man kan använda sin internetleverantörs inställningar.

E-postadress avsändare:
    Den adress som står som avsändare på de mail som skickas, om någon svarar på ditt mail kommer svaret till denna adress.
    Namn avsändare:
    Det namn som står som avsändare på de mail som skickas. Tex kontaktperson eller företagsnamnet.
    Skicka alltid hemlig kopia till epost:
    Då programmet skickar dina mail kommer det inte sparas någon kopia av skickade brev som du kanske är van från din utkorg i mailen. Om du skulle vilja ha kvar en kopia på alla mail som skickats kan du fylla i din mailadress här, det är inget som syns för mottagaren.
    SMTP server:
    Det här är den mailserver som tar hand om och skickar iväg dina mail, vanligtvis använder man sin internetleverantörs server. Om du inte vet vad servern heter kan du kontakta din internetsupport eller söka på internet, skriv då internetleverantörens namn +smtp.
    SMTP autentisering:
    Oftast behöver du inte markera och fylla i något här, men vissa internetleverantörers SMTP-servrar kräver ett användarnamn och lösenord. Dessa är då ofta samma som de användaruppgifter du har till din mailadress.
    SSL och port:
    Normalt kryssar du inte i denna ruta. Om den SMTP-server du använder kräver så kallad SSL-kryptering har du möjlighet att här skriva i vilken port som ska användas. Dessa uppgifter får du då från den som har hand om SMTP-servern.
    Mailsignatur:
    Här har du möjlighet att fylla i en hälsning som kommer med i slutet av alla mail som skickas.

Företagsunika inställningar

För att kunna använda den funktionen ska du ha Använd direktkommunikation SMTP markerat, annars skickas alla mail från den mailadress du har angiven i din dators mailprogram. Den här funktionen är bra då du vill skicka mail från olika avsändare eller mailadresser beroende på vilket företag du är inne och jobbar i (tex om du som redovisningsbyrå sköter lönerna åt olika företag och vill skicka lönespecifikationer med e-post).
    Om du inne i något företag fyller i företagsunika inställningar används de alltid istället för de inställningar som finns i rutan innan med e-post-inställningar.

• Jag har Winsows 8 och använder Windows Live Mail,

får problem när jag ska skicka lönebesked till vissa av våra anställda och när jag tex. ska skicka skattedeklaration till angiven e-post.

Har gjort inställningarna enligt ovan, behöver jag göra andra inställningar när jag har Windows 8?

• Hej,

Vi har vissa problem med just Windows Live Mail och nya generationen av programmet, det fungerar inte fullt ut, istället rekommenderar vi att du använder dig av SMTP-inställningar alternativt Microsoft Outlook.

Vill du ha hjälp att få till dom kan du ringa till oss på 0650-54 14 05.

MVH

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.

Mitt inlägg förmodereras innan eventuell publicering. Jag har tagit del av policyn för personuppgifter och innehåll.